25

Slėnio degustacija

10 metų gyvendami kaime išmokome beveik visą maistą pasigaminti patys – kepame duoną, raugiame daržoves ir pieno produktus, kočiojame makaronus, malkomis kūrenamose krosnyse kepame kepsnius ir troškiname troškinius, kemšame dešras, vytiname mėsas. Išmokome rinkti ir skaniai pagaminti laukinius augalus. Atgaivinome ne vieną užmirštą tikrai lietuvišką patiekalą – kaip kad raugo sriubą-putrą. Slėnyje buvo parašyta knyga apie rauginius.

Įprastai maitiname tik savo svečių namų gyventojus, atvykusius su nakvyne, tačiau kol dar neprasidėjo sezonas kviečiame pasinaudoti proga ir užsisakyti pietus Slėnyje. Degustaciniai pietūs – tai sriuba, antras patiekalas, įvairūs užkandžiai-užtepai, duonos, rauginiai, desertas, laukinių augalų giros ir laukinis kokteilis nevairuojantiems. Ir, aišku, Slėnio šeimininkės Ievos pasakojimas kaip ką padaryti. Gaunate du viename – ir puikų maistą, ir pamoką kaip tokį pasigaminti.

Šiuo metu galime pasiūlyti kelias temines degustacijas:

Rauginti pietūs: raugo sriuba – putra, mėsos kepsnys duonos tešloje keptas krosnyje, raugintos tešlos pyragas su kefyru ir raugintomis daržovėmis, įvairios raugintos daržovės, duonos keptos su raugu, kefyro ir jogurto sūreliai, kefyro pyragas su levandomis ir t.t.

Laukinių augalų pietūs – laukinių žolynų sriuba, kepsnys keptas ant pernykščių stagarų, pyragas su bobausiais ir ožkos sūriu,gėlėtas sūrelis, žolelių sviestas, žolelių pesto, humusas su eglių ūgliais ar kitokie sezoniniai užkandžiai, duonos keptos su raugu, kiaulpienių ir trūkažolių šaknų tortas arba jogurtinis žele tortas su gėlėmis. Patiekalai visad priklauso nuo sezono.

Jei norite patys paragauti ar savo svečius pavaišinti tikru, naminiu, senoviniu, raugintu ir laukiniais augalais pagardintu maistu – nepraleiskite progos.

Kol kas pietums priimame grupes nuo 8 iki 20 žmonių, pietų kaina 35 eurai žmogui.