0D0A4088

Rauginimo pamokos

Rauginimo pamokos:

Kovo 23 d. Vilniuje, kavinėje “Refertė” (https://www.facebook.com/events/1594383047336399/)

Gegužės 4 d. Klaipėdos Čiop čiop studijoje (https://www.facebook.com/events/182603362358414/)

Rauginimo pamoka – daržovės, pienas, duonos raugas, gira (Slėnyje)

Datos:

Kovo 15

Rauginimas arba fermentavimas yra vienas pačių seniausių bei sveikiausių maisto atsargų ruošimo ir apdorojimo būdų. Taip ruošiami bet kokie maisto produktai – daržovės, mėsa, grūdai, ankštiniai, pienas, alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai. Fermentuotus maisto produktus palankiomis sąlygomis galima išsaugoti daugelį metų. Valgydami raugintus produktus gauname puikių papildų, būtinų mūsų organizmui. Ypač tai aktualu žmonėms kurių nusilpusi imuninė sistema, kurie dažnai geria antibiotikus ar turi kokias nors alergijas, nes fermentuotas maistas ne tik stiprina mūsų organizmą, bet ir gydo. Taip pat svarbu išmokyti vaikus valgyti raugintus produktus.

Šioje pamokoje mokysitės raugti įvairias daržoves – kopūstus, morkas, burokus ir įvairius daržovių mišinius. Sužinosite, kaip namuose pasigaminti puikaus jogurto, ir kaip iš to jogurto pasidaryti tepamą sūrelį, sveiką kremą tortui ar aliejuje marinuotus sūrio rutuliukus. Pamatysite, kaip atrodo tikras kefyras ir kas jį raugina, papasakosiu kuo kefyras skiriasi nuo rūgpienio ir kaip namie paprasta pasigaminti sviestą. Kalbėsime apie duonos kepimą su raugu ir kaip užsiauginti savo raugą. Paskutinė pamokos dalis skirta natūraliai raugintoms giroms, kurias galima gaminti iš įvairių žolelių, prieskonių, vaisių ar net obuolių graužtukų. Susipažinsite su įžymiąja kombučia – arbatos grybu, pieno ir vandens kefyro grybais.

Po pamokos dalyvių laukia pietūs – raugo sriuba-putra, vietinė duona, įvairūs rauginti ir nerauginti užkandžiai ir tortas.

Pamoka įvyks sodyboje Slėnyje 12 valandą. Užtruksime apie 4 valandas.

Registruokitės el.paštu ieva@slenyje.lt arba telefonu 8615 19638

 

Praktinės rauginimo pamokos

(bendruomenėms, klubams, sveiko maisto parduotuvėms, kavinėms, turgeliams ir t.t.)

Galite užsisakyti vieną iš šių pamokų jums patogioje vietoje tinkamu laiku, arba surinkę savo kompaniją atvykti mokytis į Slėnį. Atvažiuosime su savo raugintomis daržovėmis, giromis, duonomis ir kitais rauginiais paragavimui, savo daržovėmis rauginimui, o jei reikia atsivešime ir savo lenteles bei bliūdus. Šiuo metu siūlomos pamokos:

Viskas apie daržovių rauginimą: sužinosite viską apie daržovių rauginimą, kaip jis vyksta, ką ir kada raugti, kokie prieskoniai dedami į rauginius, į kokius indus geriausiai dėti daržoves, kaip juos laikyti, kiek druskos dėti. Mokysimės raugti kopūstus, burokus, morkas, kitas daržoves ir jų mišinius. Paragausite jau užraugtų daržovių.

Kombučia, kefyrai ir natūralios giros: susipažinsite su įvairiais rauginimo grybais (SCOBY’iais) – arbatos grybu, kombučia, vandens ir pieno kefyro grybeliais, sužinosite kuo jie naudingi mūsų organizmui, paragausite jau paruoštų gėrimų. Parodysime, kaip jais rūpintis – kaip dažnai ir kuo maitinti, kur ir kame geriausiai laikyti, ką daryti su jau paruoštais produktais (antrinė fermentacija, pieno kefyro sūreliai). Kita pamokos dalis skirta natūraliai raugintiems gėrimams gaminti – mokysimės raugti natūralią žolelių girą arba girą su duonos raugu.

Duonos raugas ir ką su juo daryti: nes duonos raugas ne tik duonai kepti skirtas. Mokysitės kaip užsiraugti savo duonos raugą, kaip jį laikyti, kad gyventų ilgai, sveikai ir laimingai. Duonos kepimo su raugu pagrindai – įmaišalas, tešlos, kepimas. Raugo panaudojimo galimybės – raugo blynai (jei bus galimybė, kepsime blynus), sriubos-putros su duonos raugu, giros raugtos su raugu, mėsa raugintoje tešloje.

Rauginto pieno produktai – rūgpienis, kefyras, jogurtas, pasukos, išrūgos: sužinosite kuo skiriasi šie produktai ir kas mums naudingiausia. Mokysitės rauginti įprastą mums rūgpienį, sužinosite, kaip namie pasigaminti populiarųjį jogurtą ir kas gamina tikrą kefyrą. Taip pat galų gale sužinosite kuo skiriasi išrūgos nuo pasukų. Mokysimės daryti įvairius sūrelius ir varškes iš jogurto, kefyro, rūgpienio. Išrūgų panaudojimas virtuvėje – marinatai, giros, blynai.

Pamokos trukmė apie 2 valandas, kaina 150 eurų (ir transporto išlaidos jei mokome ne Vilniuje). Su savimi atsivežame produktus ragavimui (raugintos daržovės, pieno produktai, duona, gėrimai), jei grupė iki 12 žmonių – savo daržoves rauginimui, priemones darbui. Jei didesnė grupė, viską deriname asmeniškai.

Kaina žmogui 40 EUR. Įskaičiuoti pietūs, ragavimai ir lauktuvės (vandens, pieno kefyras, arbatos grybas, duonos raugas, acto grybas) Mokestį prašytume pervesti iškarto užsiregistravus.