0D0A4088

Rauginimo pamokos

Rauginimas (rugpjūčio 18-19 dienomis)

Ištisos dvi dienos skirtos vien rauginimui, minkymui, maišymui, pilstymui ir valgymui.
Atrodo sunku patikėti, bet mes visas dvi dienas gaminsime ir valgysime tik raugintą maistą. O kad neužrūgtumėte, bus galima išeiti pasivaikščioti po pievas, paieškoti valgomų laukinių augalų ir išsimaudyti upėje – mokantys plaukti gali maudytis Neryje, nemokantys – Dūkštoje. 
Programa labai rimta, tinkanti ir virtuvių profesionalams, besidomintiems pačiomis karščiausiomis pasaulio restoranų idėjomis, ir paprastai savo virtuvės šeimininkei, norinčiai sveikiau ir išradingiau maitinti šeimą (aš pati save tokia ir laikau). Mokysimės:
Apie duonos kepimą su raugu – kaip užraugti savo raugą, kaip jį laikyti, kaip kepti senovinę ruginę ir kvietinę duoną be receptų, kitoks maistas su raugu – sriubos, putros, giros, užkulai, daržovių rauginimas rauge.
Apie raugintus pieno produktus – rūgpienis, jogurtas, kefyras. Įvairių varškių bei sūrelių gaminimas iš šių produktų, sviestas, išrūgos, pasukos, išrūgų šampanas ir mėsos marinatai iš pieno produktų.
Apie daržovių rauginimą – raugiant savo sultyse ir užpilant sūrymu, įvairių padažų-pagardų rauginimas su laukinėmis žolelėmis, sausa fermentacija be druskos – arbatų ir prieskonių bei žalumynų fermentacija sriuboms. Įvairių daržovių, jų mišinių ir grybų rauginimas.
Apie raugintų gėrimų gamybą – laukinis midus, primityvus žolelių alus, natūraliai rauginta gira, gira su duonos raugu, laukinių mielių „gaudyklės“, fermentuotas sirupas, kombučia (arbatos grybas), vandens kefyras.

Maistą gaminsime drauge iš visų raugų, kepsime picas su raugintu pagrindu krosnyje, kepsnius ruginės duonos tešloje, virsime putras ir valgysime jogurtus su fermentuotais sirupais.

 

 

 

Praktinės rauginimo pamokos

(bendruomenėms, klubams, sveiko maisto parduotuvėms, kavinėms, turgeliams ir t.t.)

Galite užsisakyti vieną iš šių pamokų jums patogioje vietoje tinkamu laiku, arba surinkę savo kompaniją atvykti mokytis į Slėnį. Atvažiuosime su savo raugintomis daržovėmis, giromis, duonomis ir kitais rauginiais paragavimui, savo daržovėmis rauginimui, o jei reikia atsivešime ir savo lenteles bei bliūdus. Šiuo metu siūlomos pamokos:

Viskas apie daržovių rauginimą: sužinosite viską apie daržovių rauginimą, kaip jis vyksta, ką ir kada raugti, kokie prieskoniai dedami į rauginius, į kokius indus geriausiai dėti daržoves, kaip juos laikyti, kiek druskos dėti. Mokysimės raugti kopūstus, burokus, morkas, kitas daržoves ir jų mišinius. Paragausite jau užraugtų daržovių.

Kombučia, kefyrai ir natūralios giros: susipažinsite su įvairiais rauginimo grybais (SCOBY’iais) – arbatos grybu, kombučia, vandens ir pieno kefyro grybeliais, sužinosite kuo jie naudingi mūsų organizmui, paragausite jau paruoštų gėrimų. Parodysime, kaip jais rūpintis – kaip dažnai ir kuo maitinti, kur ir kame geriausiai laikyti, ką daryti su jau paruoštais produktais (antrinė fermentacija, pieno kefyro sūreliai). Kita pamokos dalis skirta natūraliai raugintiems gėrimams gaminti – mokysimės raugti natūralią žolelių girą arba girą su duonos raugu.

Duonos raugas ir ką su juo daryti: nes duonos raugas ne tik duonai kepti skirtas. Mokysitės kaip užsiraugti savo duonos raugą, kaip jį laikyti, kad gyventų ilgai, sveikai ir laimingai. Duonos kepimo su raugu pagrindai – įmaišalas, tešlos, kepimas. Raugo panaudojimo galimybės – raugo blynai (jei bus galimybė, kepsime blynus), sriubos-putros su duonos raugu, giros raugtos su raugu, mėsa raugintoje tešloje.

Rauginto pieno produktai – rūgpienis, kefyras, jogurtas, pasukos, išrūgos: sužinosite kuo skiriasi šie produktai ir kas mums naudingiausia. Mokysitės rauginti įprastą mums rūgpienį, sužinosite, kaip namie pasigaminti populiarųjį jogurtą ir kas gamina tikrą kefyrą. Taip pat galų gale sužinosite kuo skiriasi išrūgos nuo pasukų. Mokysimės daryti įvairius sūrelius ir varškes iš jogurto, kefyro, rūgpienio. Išrūgų panaudojimas virtuvėje – marinatai, giros, blynai.

Pamokos trukmė apie 3 valandas, kaina 150 eurų (ir transporto išlaidos jei mokome ne Vilniuje). Su savimi atsivežame produktus ragavimui (raugintos daržovės, pieno produktai, duona, gėrimai), jei grupė iki 12 žmonių – savo daržoves rauginimui, priemones darbui. Jei didesnė grupė, viską deriname asmeniškai.